De Europese Raad en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over een verordening betreffende verpakkingen en verpakkingsafval. Doel is de afvalberg te verkleinen en de circulaire economie te bevorderen.
Duurzaamheid en veiligheid staan binnen de nieuwe verpakkingsrichtlijn centraal: verpakkingen moeten recyclebaar zijn en zo weinig mogelijk zorgwekkende stoffen bevatten. Ook moeten de etiketten de consument beter informeren. In overeenstemming met de afvalladder is het eerste doel van het voorstel om verpakkingsafval aanzienlijk te verminderen. Dat moet met bindende streefcijfers voor hergebruik, een verbod op sommige wegwerpverpakkingen, en de verplichting voor marktdeelnemers om zo min mogelijk verpakkingen te gebruiken. Het voorstel moet door Raad en Parlement nog officieel worden goedgekeurd.
PFAS-drempel
Het EU-akkoord zorgt voor strengere eisen voor verpakkingen die met voedsel in contact komen en die poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) boven een bepaalde drempel bevatten. Zo bepalen de nieuwe regels dat het percentage lege ruimte in verzamel-, verzend- en e-commerceverpakkingen maximaal 50 procent mag zijn. Zo wordt een vermindering van onnodige verpakkingen bereikt. Ook worden fabrikanten en importeurs verplicht ervoor te zorgen dat het gewicht en het volume van de verpakkingen tot een minimum worden beperkt, behalve voor verpakkingen die bedoeld zijn om producten te beschermen.
Streefcijfers voor hergebruik
In het EU-voorstel worden nieuwe bindende streefcijfers voor hergebruik voor 2030 en indicatieve streefcijfers voor 2040 vastgesteld. De streefcijfers variëren afhankelijk van het soort verpakking dat door marktdeelnemers wordt gebruikt. Bepaalde verpakkingen worden verboden: denk aan plastic wegwerpverpakkingen voor fruit en groenten, voeding en drank, specerijen, sauzen in de horecasector, kleine cosmetische producten en toiletartikelen en zeer lichte plastic zakken.
Groeiende afvalberg
De productie van verpakkingen en het beheer van verpakkingsafval vormen een economisch complexe en belangrijke sector met een totale omzet van 370 miljard euro in de EU. Het is een sector die een belangrijke rol kan en moet spelen om in Europa een schone, duurzame en circulaire economie tot stand te brengen, in overeenstemming met de Europese Green Deal. Er wordt weliswaar steeds meer gerecycled in de EU, maar toch neemt de hoeveelheid verpakkingsafval alsmaar toe. De afgelopen 10 jaar is de afvalberg van verpakkingsmateriaal met meer dan 25 procent toegenomen, en als er niets aan wordt gedaan, komt daar tegen 2030 naar verwachting nog eens 19 procent bij. Voor plastic verpakkingsafval bedraagt de verwachte toename 46 procent tussen nu en 2030.
Meer artikelen over verpakken: