Ga naar hoofdinhoud

Wat is het belang van een VCA certificaat?

    Wat is VCA? Een welbekende vraag. Vooral in de bouw en met name bij jonge medewerkers die pas net binnen deze sector komen kijken. Het VCA certificaat wordt in verschillende sectoren behaald. Deze is met name bedoeld voor sectoren waarin gevaarlijke taken worden uitgevoerd of mensen die werkzaam zijn in een omgeving die mogelijk risicovol kan worden aangemerkt. Dit zien we met name terug bij bouwbedrijven, maar ook in de chemische industrie of bij elektrotechnische bedrijven.

    VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. In andere woorden: de mensen met een dergelijk certificaat weten precies hoe ze veilig kunnen werken in risicovolle omstandigheden. Als je over dit certificaat beschikt, toon je dus aan dat je op de hoogte bent van de veiligheidsregelgeving. Dat je in staat bent om veilig te kunnen werken. Maar wat is het belang van het behalen van een VCA certificaat? Is het echt noodzakelijk

    Bedrijfsongevallen voorkomen

    Het VCA is met name bedoeld voor sectoren waarin er nog regelmatig bedrijfsongevallen voorkomen. In de meeste gevallen konden deze situaties voorkomen worden. Meestal worden ze veroorzaakt door menselijke fouten. Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is VCA ook zo behalen. Hierbij worden alle regels haarfijn uitgelegd. Regels die opgevolgd moeten worden om de veiligheid op de werkvloer te kunnen bevorderen. Als iedereen binnen het bedrijf over een VCA certificaat beschikt, zal de veiligheid op de werkvloer dusdanig toenemen dat bedrijfsongevallen nog maar nauwelijks zullen voorkomen. Hiermee wordt niet alleen (zwaar) letsel voorkomen, maar zien we ook dat heel veel mogelijke financiële last bij de werkgever wordt weggenomen.

    Noodzakelijk

    Veel opdrachtgevers eisen het tegenwoordig noodzakelijk dat iedereen die op de vloer aanwezig is over een VCA certificaat beschikt. Dit is niet alleen nodig om de veiligheid op de werkvloer te vergroten, maar ook om de veiligheid van de eigen werknemers in te schatten. Als je als werkgever of werknemer dus niet over een dergelijk certificaat beschikt, dan kan dit betekenen dat je bij veel opdrachtgevers simpelweg niet aan het werk mag gaan. Het behalen van een VCA certificaat is dus in veel gevallen noodzakelijk om überhaupt je werk te kunnen doen.

    Is VCA verplicht?

    Dan komen we ook tot het volgende: is VCA bij de wet verplicht? Dat kunnen we maar op één manier antwoorden. Nee, het is niet verplicht om een VCA certificaat te behalen. Niet bij de wet in elk geval. In de praktijk zien we steeds vaker terug dat bedrijven hier wel standaard om vragen. Indirect kun je dus eigenlijk tegenwoordig niet meer zonder. Een VCA is niet verplicht, maar bij veel bedrijven en binnen veel sectoren een pre om te hebben. Zowel voor werkgevers als werknemers.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.