Steeds meer bedrijven moeten VCA certificeringen halen. Bijvoorbeeld omdat de opdrachtgever dit eist, of omdat de gemeente vereist dat een bedrijf zijn ISO-9001 certificering op orde heeft.
Het behalen van dergelijke certificeringen is nogal een klus. Wanneer iedereen de cursus heeft gevolgd, is het verhaal nog niet compleet. Er moet namelijk bepaald worden wat de norm is, er moet een handboek worden opgezet en vervolgens moet er een digitale interne audit worden uitgevoerd. Het kan dus wel even duren totdat het bedrijf volledig VCA-compliant is.
Zo is het bijvoorbeeld nodig om een veiligheidssysteem en handboek op te zetten. Het is nodig om een concreet stappenplan op te zetten. Dat begint al bij het onderscheiden van de verschillende niveaus en het vaststellen van de norm. Na het uitvoeren van een interne audit moet er ook een externe audit worden uitgevoerd door een extern bureau.
Verschillende niveaus
Ten eerste: een VCA certificering heeft altijd verschillende niveaus. In principe zijn er drie niveaus. Het basis VCA-niveau (*) is bedoeld voor de onderaannemer. Het tweede niveau (**) is bedoeld voor de hoofdaannemer. Bedrijven in de petrochemische sector moeten voldoen aan het zwaarste VCA-niveau: VCA Petrochemie.
Binnen deze niveaus zijn er een aantal verschillen. Het is daarom nodig om een norm op te zetten. Dit is een digitale checklist, voorzien van een aantal vragen. Alle vragen moeten positief beoordeeld worden om de certificering te kunnen behalen. Voor de basis VCA is het nodig om alleen aan de verplichte vragen te voldoen. Bij VCA ** volgen er nog eens zes aanvullende vragen waar men aan moet voldoen. Bij de zwaarste VCA certificering is het ook nodig om aan specifieke vragen en aanvullende vragen te voldoen.
Het kan nog wel even duren totdat aan alle eisen van een certificaat voldaan is. Voor de meeste mensen is een VCA* certificaat al voldoende. Dit is ook het goedkoopst. Ook goed om te weten: het is vrij eenvoudig om van VCA* over te stappen naar VCA**.
Wat is de norm?
Om te voldoen aan een bepaald VCA-niveau, wordt er gewerkt met een zogenaamde norm. De norm zijn de vragen waaraan je het niveau bepaalt. Deze norm is van tevoren vastgesteld. Er worden bijvoorbeeld vragen gesteld over de veiligheid van het bedrijf en hoe bepaalde risico’s beheerst of vermeden kunnen worden. Daarnaast moeten de medewerkers die hun baan uitoefenen, zelf ook een VCA-diploma hebben. Dit staat zo beschreven in de norm. Een VCA-diploma kan behaald worden door een speciale cursus te volgen.
Handboek opzetten en interne audit uitvoeren
Om de certificering als bedrijf te halen, moet men altijd rekening houden met de VCA-norm. Dat betekent dat elk risico in kaart gebracht moet worden. Vervolgens worden daaraan maatregelen verbonden. Deze maatregelen staan opgeschreven in het VCA-handboek. Kies niet voor een papieren boekwerk, maar het liefst voor een eenvoudig digitaal VCA document dat gemakkelijk is op te vragen. Het gaat immers om de veiligheid van de medewerkers. Denk dus na over de risico’s en hoe die beheerst kunnen worden. Schrijf deze op.
Vervolgens volgt de interne audit. De werkwijze is dan al helemaal uitgewerkt. Vervolgens wordt nagelopen hoe die maatregelen er in de praktijk uitzien. Dit is de interne audit en wordt meestal uitgevoerd door een adviseur. Deze audit kan worden opgezet middels applicaties. Er wordt dan een soort digitale checklist afgelopen. Als blijkt dat de interne audit slaagt, is het tijd voor de certificeringsaudit.
Externe certificeringsaudit
De externe certificeringsaudit is de meest belangrijke audit. Een onafhankelijke instantie komt dan keuren. Deze is op geen enkele manier verbonden aan het bedrijf. Zo’n instantie moet dan ook een speciale accreditatie hebben. De interne audit was nog maar een voorproefje, want elke stap in het handboek wordt geïnspecteerd en vervolgens wordt bekeken of die zaken in de praktijk ook voor elkaar zijn. Zo’n certificeringsaudit is dus een vervolg op de interne audit. Pas als ook deze audit slaagt, is certificering een feit.
Bedrijfsgegevens VCANederland