Derichs heeft voor Brata een geautomatiseerde productielijn voor paneermeel ontworpen en geïnstalleerd. De lijn is ondergebracht in een nieuwe fabriek van de paneermeelfabrikant.
De Duitse system integrator Derichs GmbH Verfahrenstechnik uit Übach-Palenberg (D) heeft voor Brata KG een moderne productielijn voor paneermeel gerealiseerd. De nieuwe lijn staat echter niet bij de bestaande vestiging van Brata in Neuss (D), want daar ontbrak de ruimte voor uitbreiding. In plaats daarvan heeft de paneermeelfabrikant eind 2020 een nieuwe locatie geopend in Nettetal (D). Hier is op een terrein van circa 120.000 vierkante meter een 120 meter lange en 22 meter hoge fabriek gebouwd. De grondstof voor het hier geproduceerde paneermeel is bloem dat per bulkwagen aankomt en in één van de zes nieuwe bloemsilo’s wordt geblazen.
Doseren en kneden
Voor de productie van het paneermeel wordt de bloem samen met tot wel zeven ingrediënten (zoals zout of paprikapoeder) automatisch op een lopende band gedoseerd, en onder toevoeging van vloeistoffen in een kneder gebracht. Hierbij wordt gebruik gemaakt van DDMG dubbelassige doseersystemen met een afgiftebereik van 1:15 en een nauwkeurigheid van enkele grammen. De kneder verwerkt het materiaal binnen enkele minuten tot een homogeen deeg. De lijn heeft een capaciteit van 8,5 ton deeg per uur. Het deeg wordt op een 3 meter brede band uitgerold, waarna het circa 30 minuten rijst. Dan wordt het in een oven afgebakken.
Malen en drogen
Na het bakprocces wordt het brood gebroken en vervolgens met behulp van twee ZMZD-shredders verkleind. Daarna wordt het nog gemalen in door Derichs ontwikkelde snijmolens. De kruimels die hierbij ontstaan, kunnen direct tot paneermeel worden verwerkt. Hierbij wordt het vochtige materiaal binnen 4 minuten gedroogd bij een temperatuur van meer dan 100°C. Het paneermeel gaat via bekerelevatoren naar silo’s voor tussenopslag. Het hele proces tot aan deze stap duurt circa anderhalf uur.
Tussenopslag en zeven
De tussenopslag fungeert als een buffer om de betrouwbaarheid van het proces te vergroten. Mocht stroomafwaarts een procesonderdeel uitvallen, dan is het niet nodig om het stroomopwaartse proces stil te leggen. Het paneermeel in de tussenopslag is nog niet op korrelgrootte gesorteerd. Het product wordt in twee stappen gezeefd waarbij tien verschillende fracties ontstaan, elk met hun eigen korrelgrootte en korrelgrootteverdeling. Het is mogelijk om de fracties via bandwegers in de gewenste verhouding in een menger te brengen, zodat Brata haar klanten precies de gewenste kwaliteit kan leveren.
Rollenmolens
Om ervoor te zorgen dat voldoende product van een bepaalde korrelgrootte beschikbaar is, kunnen fracties in rollenmolens worden verkleind tot de naast onderliggende korrelgrootte. Materiaal dat te fijn is, wordt in hamermolens tot meel vermalen en weer aan het deeg toegevoegd. Voor het transport van het paneermeel wordt gebruik gemaakt van productvriendelijke bekerelevatoren om de korrelgrootteverdeling intact te houden. Metaaldetectoren waarborgen de veiligheid van het proces en het product. De paneermeel wordt verpakt in zakken of bigbags. Een ander deel wordt per bulkwagens naar de klant getransporteerd.
Besturing
Het hele proces wordt bewaakt vanuit een centrale controlekamer met een door Derichs ontwikkeld besturings- en visualisatiesysteem. De industriële productie begon in januari, eerst in een 2-ploegen en daarna in een 3-ploegendienst. Dankzij de hoge mate van automatisering is het mogelijk om de fabriek met twee of drie medewerkers te laten draaien.
![](https://www.bulkgids.nl/wp-content/uploads/2021/03/BRA_Nettetal_3779_6793_low-1024x768-1.jpg)
Bedrijfsgegevens Derichs GmbH Verfahrenstechnik