Ga naar hoofdinhoud

FKL Fertilizers vult zeecontainers met een steillader

    Dankzij de steillader kan FKL de 20-voets zeecontainers tot de nok toe vullen. Dat maakt overzees vervoer een stuk rendabeler.

    FKL Organic Fertilizers verwerkt in de Antwerpse haven pluimveemest tot pellets. De korrels gaan in zeecontainers de hele wereld over. Om de transportkosten laag te houden, moet de container zo snel mogelijk bommetjevol. Maar hoe? Luc Helsen vond het antwoord in de schrootwereld: met een steillader. Deze zet een 20-voets op zijn kont, waarna deze tot de nok toe kan worden gevuld. Deuren dicht, laten zakken en hup naar de boot.

    Bij organische mest afkomstig van veehouderijbedrijven haalt menigeen zijn of haar neus op. Het stinkt, het is vies, het is een afvalproduct. Luc Helsen werkt bij FKL Organic Fertilizers dagelijks in de organische mest en haalt zijn schouders erbij op. “Dierlijke mest stinkt misschien, je kunt het vies vinden. We verwerken hier jaarlijks de mest van pakweg vijf miljoen kippen tot mestkorrels, die we vervolgens over de hele wereld exporteren. Boeren en tuinders in meer dan 60 landen strooien deze korrels over hun akkers, waardoor ze er vele duizenden tonnen voedsel van kunnen oogsten. Hoezo afval?”

    Kippenmest als basis

    FKL Organic Fertilizers is één van de grootste mestverwerkers in de Benelux. Het in Kallo, in de Antwerpse haven, gevestigde bedrijf verwerkt op jaarbasis 150.000 ton mest. “Het gros van de mest die we hier verwerken komt van pluimveebedrijven”, vertelt Luc Helsen, binnen FKL onder andere verantwoordelijk voor de inkoop van de mest. “Pluimveemest is gewild omdat het veel organische stof in zich heeft, maar is ook rendabel te drogen omdat het een drogestofgehalte heeft tussen 25 en 80 procent.”

    Lees het complete artikel in de Haven op- en overslag-special van BULK.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.