Met een mondkapje of volgelaatsmasker bescherm je je luchtwegen tegen de schadelijke gevolgen van stof. Prima! Maar je tackelt er de grote gevaren van stof – zoals een explosie – niet mee. Dat vraagt ingrijpender voorzorgsmaatregelen. Lees er alles over in de BULK-special over stofbestrijding.
Werken in een stoffige ruimte brengt risico’s met zich mee waar niet iedereen zich van bewust is. Denk aan het explosiegevaar dat ontstaat bij een bepaalde combinatie van stof, zuurstof en een ontstekingsbron. De kracht van zo’n explosie kan vernietigend zijn als gevolg van de druk die wordt opgebouwd bij de ontbranding van stof in een besloten ruimte.
Preventief handelen
Om de gevolgen van een onverhoopte explosie binnen de perken te houden, zijn gerichte maatregelen nodig. Denk in dit kader aan explosiepanelen die op silo’s en elevatoren worden aangebracht. Ook kan gebruik worden gemaakt van een vlamloze drukontlasting. Dit systeem dooft bij een explosie de steekvlam en voert de druk die bij de explosie wordt opgebouwd gecontroleerd af. Resultaat is dat er na een explosie geen vervolgschade optreedt. Dankzij dergelijke systemen lopen medewerkers bij een explosie geen gevaar. Andere systemen om een (beginnende) explosie in de kiem te smoren, zijn blussen met stikstof of water.
Stofbestrijdings-bijlage BULK
Stofbestrijding en explosieveiligheid krijgen nog lang niet bij elk bedrijf in de stortgoedverwerkende sectoren de aandacht die ze verdienen. Daarom geeft BULK in nauwe samenwerking met De Molenaar en Recycling Magazine elk jaar de special Stofbestrijding en Explosieveiligheid uit; boordevol praktische artikelen en handvatten om de veiligheid voor de medewerkers binnen je bedrijf nog verder te verbeteren. Je lees hem via deze link.
Ontstekingsbronnen wegnemen
Voorkomen is beter dan genezen: in stoffige, industriële omgevingen is het zaak om installaties en machines te controleren op de aanwezigheid van mogelijke ontstekingsbronnen en deze weg te nemen. Dus wees kritisch wanneer er als gevolg van zwaar lopende of vastzittende lagers, slippende of scheeflopende (elevator)banden warmte wordt ontwikkeld. Risico’s sluit je uit door gebruik te maken van adequate meet- en beveiligingsapparatuur die de transportsystemen constant monitoren.
Vonkvorming voorkomen
De manier om mechanische vonken te voorkomen, is grondstoffen met behulp van zeefinstallaties of magneten van verontreinigingen te ontdoen. Bij transportbanden voorkom je vonkvorming door gebruik te maken van anti-statische banden. Denk verder aan een deugdelijke aarding van machines en installaties.
Verder is de procesveiligheid te verbeteren door elevator-onderdelen zoals inlaat, voet, kop en uitlaat met slijtvaste polyurethaan te bekleden. Dit materiaal minimaliseert het risico van vonkvorming. Andere voordelen van bekleden zijn dat het materiaal de slijtage van de installatie vermindert, de aankleving van materiaal voorkomt en het geluid dempt. Voordeel is verder dat de breuk van het product wordt beperkt en daarmee dus ook de stofontwikkeling vermindert.