Ga naar hoofdinhoud

Smeulbrand in de silo, zo voorkom je dat

    De silo is verantwoordelijk voor 20 procent van de stofexplosies. Een veroorzaker van zo’n stofexplosie kan broei zijn. Een smeulbrand ligt vooral op de loer wanneer er vochtige producten liggen opgeslagen.

    Michel Vandeweyer werkt als explosion safety consultant bij ISMA.

    Boeren weten het als geen ander: hooi dat onvoldoende droog is, kan na verloop van tijd gaan broeien. Diep in de berg met opgestapelde hooibalen loopt de temperatuur zo hoog op, dat het hooi begint te smeulen. Menige hooiberg, boerderij of schuur is daardoor al in vlammen opgegaan. Ook bij silo’s kan broei ontstaan. Dit speelt vooral wanneer vochtige producten van natuurlijke oorsprong, zoals graan en mout, gedurende een langere periode in bulk worden opgeslagen. Michel Vandeweyer, explosion safety consultant bij ISMA, vertelt: “wanneer dit niet specifiek wordt gemonitord, kan broei zich net als in de hooiberg onopgemerkt ontwikkelen tot een smeulbrand. Het blussen van een dergelijke brand is zo goed als onmogelijk. De enige optie die dan rest is de silo ledigen.” Dat het leeghalen van een brandende silo niet zonder gevaar is, bleek enkele jaren geleden nog bij een silobrand in het West-Vlaamse Vichte. Daarbij waren een dodelijk slachtoffer en meerdere zwaargewonden te betreuren.


    DEZE ARTIKELEN vind je vast ook interessant om te lezen:


    Ingangscontrole essentieel

    De broei-gevoeligheid en hoe bepaalde producten reageren op een verhoogd vochtgehalte en een hogere temperatuur kan worden bepaald in erkende laboratoria. Daarnaast is voorkomen belangrijker dan genezen. Voer allereerst een goede ingangscontrole uit. Heeft het aangevoerde product de juiste kwaliteit (waaronder het vochtgehalte)? Beperk de opslagduur. Moet het product tóch langer worden opgeslagen, circuleer het dan regelmatig. Plaats eventueel een vonkendetectie op de circulatieleiding. Plaats tenslotte een vonkendetectie op de productuitlaat om ontsteking via andere installaties te voorkomen.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.