In een hamermolen bestaat altijd een grote kans op een explosieve stofwolk. Ook zijn ontstekingsbronnen niet uit te sluiten. Ondanks te nemen voorzorgsmaatregelen is er daarom altijd de kans dat zich in een hamermolen een stofexplosie voordoet. In dit artikel reconstrueren we – mede met behulp van informatie uit de procesbesturing – het verloop van zo’n explosie in een hamermolen waarin hout wordt vermalen.
Hamermolens worden onder meer ingezet voor het vermalen van biomassa, bijvoorbeeld in de houtverwerking. Het gemalen product wordt gebruikt voor het opwekken van groene energie. In bepaalde installaties worden houtpellets vermalen. Het maalgoed komt via een zeef (maaswijdte 6 mm) terecht in de molenbak. Op de molenbak bevinden zich twee afzuigleidingen naar een filter. Materiaal dat uit het filter wordt afgescheiden, wordt teruggevoerd naar de molenbak. De molenbak wordt geleegd naar een pneumatisch transport.
![](https://www.bulkgids.nl/wp-content/uploads/2024/07/hamermolen-1-683x1024.jpg)
Duidelijk explosierisico
Het is bekend dat de hamermolen een explosierisico met zich meebrengt. In de draaiende installatie is immers een brandbare stofwolk aanwezig, waarvan de concentratie tussen de explosiegrenzen ligt. De houtstofwolk bestaat vooral uit grof materiaal met daartussen wat fijn stof. De hoge turbulentie in de molen maakt het moeilijk deze stofwolk te ontsteken. Dat is ook een reden dat stofexplosies zich in hamermolens minder vaak voordoen dan men op grond van de risicofactoren zou verwachten.
De aanwezigheid van een voldoende krachtige ontstekingsbron kan echter niet worden uitgesloten (smeulbranden door mechanische vonken of versmering). Met de houtpellets kunnen namelijk vreemde materialen worden meegevoerd. Ook kunnen delen van de hamers loskomen. Het is mogelijk dat hierdoor vonken ontstaan of delen heet worden, waardoor toch een ontsteking plaatsvindt.
Lees het volledige artikel in de stofbestrijdingsspecial die BULK samen met zustertitels De Molenaar en Recycling Magazine maakte.