Ga naar hoofdinhoud

Lysair in ontstoffing accu-recyclageproces

    Ontstoffingsinstallatie

    Lysair Group heeft bij een internationale speler in de recyclage van loodaccu’s een verouderd ontstoffingsfilter vervangen door een installatie die voldoet aan de strengste emissienormen.

    Om de ecologische voetafdruk van loodaccu’s te minimaliseren wordt bij de recycling ervan volop ingezet op de maximale terugwinning van het zware metaal. De stofemissies van dit procedé worden streng gemonitord.

    Proceslijn

    Bij dit procedé worden de gebruikte loodaccu’s opengebroken. Het elektroliet dat hierbij vrijkomt wordt opgevangen en geregenereerd. De overgebleven ‘batterijschalen’ worden ontdaan van het lood (een slibvormige massa). De schalen en het loodslib volgen elk hun eigen recyclage-traject. Het loodslib gaat langs een aantal was- en scheidingsstappen, en wordt gedroogd in een trommeldroger bij een temperatuur van 350°C. De vochtige drooglucht uit de trommeldroger is mee ingetakt op een ontstoffingssysteem.

    Vocht en verstopping

    Het bestaande ontstoffingssysteem kampte met vocht en verstoppingsproblemen. Lysair inspecteerde het systeem op slijtage en het mogelijk hergebruik van componenten. Ook is het systeem doorgelicht op eventuele ontwerpfouten. Hierbij zijn afzuigdebieten en afzuigposities zodanig herzien dat een effectieve ontstoffing kon worden gewaarborgd, evenals een gasstroom met een correct thermodynamisch evenwicht. Op basis van deze evaluatie ontwierp Lysair een nieuwe filterinstallatie, met een kleinere footprint dan de oude installatie.

    Montage

    Lysair verzorgde de demontage van de oude installatie (filter, ventilator en leidingwerk). De nieuwe filterinstallatie is geïntegreerd met een bestaande schouw. Een gemeenschappelijk bordes verbindt beide installatiedelen en zorgt daarmee voor een goede bereikbaarheid van de cruciale filteronderdelen en de meetopeningen in de schouw.

    Emissies

    Met de nieuwe installatie in bedrijf blijken de stofemissies van de proceslijn sterk te zijn gereduceerd. Hoewel Lysair de installatie heeft voorzien van een mogelijkheid voor uitbreiding met een sorbent-injectie – om de filtratiegraad verder te verhogen – vallen de geleide emissies nu reeds binnen de gestelde limieten.

    Zie het volledige artikel van Lieven Vanheessen (Lysair Group) in Stofbestrijding, mei 2020

    Bedrijfsgegevens Lysair

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.