Het komt regelmatig voor dat een productlaag op filterzakken zodanig aangroeit dat tussen de zakken (of slangen) brugvorming optreedt. Op enig moment stort dit materiaal – vaak vele honderden kilo’s – op de bodem van het filterhuis, met alle gevolgen van dien. Een adequaat ontworpen filter voorkomt dit probleem.
Zeker in ontstoffingsinstallaties met tientallen filterzakken of meterslange filterslangen vertegenwoordigt de stof- of productlaag op het filterdoek een aanzienlijke massa. “In normale omstandigheden is dat een dunne laag die regelmatig met behulp van een persluchtreiniging van de filterzakken wordt afgeklopt”, aldus sales manager Martijn Lampe. “Dit product wordt onderin het filterhuis opgevangen en continu afgevoerd, vaak door een transportschroef. Het product wordt veelal weer in het proces teruggevoerd. Met een dergelijke werkwijze is niets mis.”
Exponentiële aangroei
Als echter de procesparameters anders worden ingesteld, de omgevingscondities of de eigenschappen van de af te vangen stof wijzigen, dan bestaat het risico dat materiaal op het filterdoek aangroeit en niet meer door de persluchtreiniging kan worden afgestoten. Ook kan dan stof aankoeken op de binnenwand van het filterhuis.
“Als de aangroei eenmaal begint, neemt die exponentieel toe. Het is dan zaak om zo’n probleemsituatie adequaat aan te pakken en brugvorming in de toekomst te voorkomen. Wat de beste oplossing is, hangt af van een breed scala factoren.”