De jury van de Proces Innovatie Prijs (PIP) heeft vier bedrijven genomineerd voor de Vakprijs. Het gaat om inzendingen van – in alfabetische volgorde – Agidens, Quality2Process, Tetra Pak en Van Beek.
De genomineerde inzendingen worden in een eregalerij op de beursvloer van de vakbeurs Industrial Processing aan de bezoekers gepresenteerd. De winnaar van de PIP Vakprijs wordt bekend gemaakt op woensdag 3 oktober, de tweede dag van de vakbeurs. Ook wordt dan onthuld aan welk bedrijf de Publieksprijs is toegevallen.
Agidens – Atalk
![](www.bulkgids.nl/wp-content/uploads/2018/09/PIP-Agidens-1.jpg)
Bij de Atalk veiligheidstechnologie van Agidens worden kritische alarmmeldingen uit een procescontrolesysteem (PCS) automatisch en direct naar de walkietalkies van de verantwoordelijke operators verzonden. Hierdoor behoren vertragingen of menselijke fouten tot het verleden. Voor-geconfigureerde signalen uit het veld worden daarbij vertaald in spraakberichten. De operator kan ook voor-geconfigureerde commando’s terug sturen. Deze opdrachten worden vertaald in een bruikbaar protocol voor het PCS en gebruikt om instrumenten in het veld direct te bedienen.
Quality2Process – Online analyzer
![](www.bulkgids.nl/wp-content/uploads/2018/09/PIP-Quality2Process.jpg)
Quality2Process komt met een geïntegreerde on-line proces-analyzer van NDC Technologies voor de (snack)foodindustrie. Het contactloos meetinstrument is ontwikkeld voor on-line analyses van niet alleen vocht- en vetpercentages, maar nu ook de kleur en bedhoogte van het product. De MM710e DOB stelt fabrikanten in staat om bakprocessen nog beter te beheersen. De letters DOB (Degree Of Bake) staan voor het real time meten van de bruining van producten als gevolg van Maillard-reacties. De sensor draagt bij aan een verhoging van productkwaliteit en voedselveiligheid.
Tetra Pak – Extrusiewiel
![](www.bulkgids.nl/wp-content/uploads/2018/09/PIP-Tetrapak.jpg)
Het extrusiewiel van Tetra Pak is een apparaat om ijsjes te verrijken met bijvoorbeeld koekkruimels, aardbeien-stukjes, noten en chocoladevlokken. Het vol continu draaiende extrusiewiel zorgt ervoor dat deze grove deeltjes met een hoge capaciteit (200 ijsjes per minuut) homogeen in het product worden verdeeld. Debet hieraan is onder andere een nieuw wiel-ontwerp en een gepatenteerd systeem om de stokjes in de ijsjes te plaatsen. Bovendien is voor deze technologie niet langer een kostbaar en complex op stikstof gebaseerd koelsysteem nodig. Een elektrische aansluiting is voldoende.
Van Beek – Twister
![](www.bulkgids.nl/wp-content/uploads/2018/09/PIP1-Van-Beek.jpg)
De Twister verticale schroefwarmtewisselaar van Van Beek is een alternatief voor geschraapte warmtewisselaars. De innovatie betreft het vergroten van het warmte-overdragend oppervlak, het verlagen van de operationele kosten en het verlagen van de storingsgevoeligheid. De Twister bestaat uit een verwarmde binnenbuis die in een dubbelwandige buitenmantel staat. De ruimte tussen de binnenbuis en buitenmantel wordt gevuld met product dat onder druk (circa 16 barg) door de installatie wordt geperst. Een asloze schroef om de binnenbuis schraapt het aanklevende materiaal zowel van de binnenbuis als de binnenzijde van de buitenmantel. De verblijftijd van het product kan worden geregeld op basis van het toerental en de draairichting van de schroef.
Jury
De jury van de Proces Innovatie Vakprijs bestaat uit voorzitter Yves Willems (Machevo & Bulk Vereniging), Peter Brekelmans (BASF Construction Chemicals Benelux), Daan Hoogwater (Machevo & Bulk Vereniging), Jos Verleg (Vakblad BULK) en Jos van de Werken (Ruitenberg Ingredients).