De belangstelling voor het jaarsymposium ‘Meten is weten’ van de vereniging Nederlandse Werkgroep Drogen (NWGD) was met meer dan 80 deelnemers groter dan verwacht. Tijdens het evenement werd onder meer de NWGD-website op de portal www.process-innovation.nl gelanceerd.
Het jaarsymposium van de vereniging Nederlandse Werkgroep Drogen (NWGD) werd gehouden op maandag 30 november 2015 in hotel ‘De Nieuwe Wereld’ in Wageningen. Het evenement werd mede mogelijk gemaakt dankzij de ondersteuning van RVO en NPT. Het thema was deze keer ‘Numbers tell the tale’ oftewel ‘meten is weten’. Het jaarsymposium werd voorgezeten door NWGD-voorzitter Maarten Schutyser (WUR), bijgestaan door NWGD-penningmeester Martijn Fox (NIZO food research).
RV-meting
Wilhelm van Schaik (Innovation Handling) ging in op relatieve vocht (RV) meting bij hoge temperaturen en transiënte condities. De uitdaging is het verbeteren van industriële RV-metingen bij temperaturen van 180°C en hoger, bij drukken tot 6 bar. In het kader van het EU-project HIT wordt onderzoek gedaan naar de toepassing van akoestische meetprincipes voor de RV-bepaling. Kenmerkend voor dit meetprincipe is dat geen puntmetingen, maar lijnmetingen worden gedaan.
Warmtewisselaar
Marco Oomen (Heat Matrix) presenteerde de energie-efficiënte LUVO warmtewisselaar voor droogprocessen. De gas/gas-warmtewisselaar bestaat uit bundels van lichtgewicht kunststof pijpen die corrosievrij en tevens weinig gevoelig voor vervuiling zijn. Bovendien is de warmtewisselaar met perslucht eenvoudig in-situ te reinigen. Dit alles maakt de LUVO geschikt voor de terugwinning van warmte uit bijvoorbeeld zure rookgassen (tot 200°C). Dankzij de modulaire bouw kan de warmtewisselaar in principe in elke grootte worden geleverd.
GHz vochtsensor
Johan Stiens (VU Brussel) ging in op de toepassing van contactloze GHz-sensoren voor de vochtmeting in voedingsmiddelen. Een voordeel van deze sensoren is dat ze ongevoelig zijn voor de vorm waarin zich water voordoet. Sensoren die gebruik maken van millimetergolven (300 GHz) bieden een veel hogere resolutie dan sensoren die werken met centimetergolven (10 GHz). Afhankelijk van de reflectie-coëfficiënt kan bij een minimale verandering van het vochtgehalte een zeer sterk signaalverschil worden gerealiseerd. De kortere golven dringen echter minder diep in het te meten product door.
Website
NWGD-secretaris David Hollestelle introduceerde de nieuwe website van de NWGD. Deze website is net als die van de zuster-netwerken NLGUTS (NL Group of Users of Technology for Separation) en PIN-NL (Process Intensification-NL) te bereiken via de portal www.processinnovation.nl. Na registratie kan men op de NWGD-website een overzicht vinden van activiteiten en evenementen, maar ook documenten raadplegen. De website wordt momenteel van de nodige content voorzien, om daarmee een vraagbaak te worden voor NWGD-leden.
Slibdrogers
Angelique Leonard (Université de Liège) gaf een lezing over het ontwerp van drogers voor slib van afvalwaterzuiveringsinstallaties. Valorisatie van het slib is van belang omdat het van overheidswege niet meer mag worden gestort. Droging maakt het slib geschikt voor toepassing in de landbouw of als energiebron. Hiertoe wordt het slib gezeefd, gedigesteerd, ingedikt, gestabiliseerd en mechanisch ontwaterd. Tenslotte volgt een thermische droging. Al deze processtappen vinden in elke situatie op andere wijze plaats en met uiteenlopende installaties, waardoor de aard van het thermisch te drogen slib per geval zeer verschillend kan zijn. Dit maakt het droogproces tot een complex bedrijf, waarvoor diverse routes mogelijk zijn. Hierbij zijn diverse opties onderwerp van onderzoek.
Ontwatering
Ron van Heijningen (ANDRITZ Gouda BV) vervolgde met een presentatie over de inrichting van turn key ontwateringsinstallaties. Een complete proceslijn omvat ten eerste indikkers zoals centrifuges, droogbanden en roterende drums. Vervolgens komen mechanische ontwateringssystemen aan de orde, waaronder (opnieuw) centrifuges, bandfilterpersen en schroefpersen. Het droge stof-gehalte in het slib kan hiermee worden verhoogd tot 25%. De daarop volgende thermische droging, tot een droge stof-gehalte van 92%, maakt het mogelijk een vrijstromend granulaat te produceren. Voor deze laatste stap kunnen paddle-drogers, lage temperatuur-banddrogers en fluidized bed-drogers worden ingezet.
Vriesdroging
Paul Bussmann (TNO) besprak de mogelijkheden van atmosferische vriesdroging. Het grote voordeel van atmosferische vriesdroging van voedingsmiddelen is het behoud van de productkwaliteit, met name bij warmtegevoelige producten. Bovendien zijn de kapitaal- en energiekosten voor een dergelijk proces relatief laag en is in potentie een continu proces mogelijk. Enkele uitdagingen van atmosferisch vriesdrogen zijn het risico van ‘pore collapse’; het proces vindt namelijk plaats bij een lage temperatuur (<-5°C/-10°C). Daarnaast is sprake van een langzaam waterdamptransport en een gelimiteerde wateropname per kubieke meter lucht. Inmiddels is het nodige onderzoek gedaan naar de fysica en droogkinetiek bij atmosferische vriesdroging, onder meer in relatie tot adsorptie (zeolieten) en microgolf-droging.
Frituren
Hekkensluiter op het jaarsymposium was Kevin van Koerten (WUR) met een bijdrage over het industrieel frituren (voorbakken) van Franse frietjes. Enkele thema’s die hierbij aan de orde komen, zijn frituurtemperatuur, vochtgehalte, warmte-overdracht, waterverdamping, olieopname en korstvorming. Het blijkt dat waterverdamping tijdens het frituurproces sterk gekoppeld is aan olieopname. Naarmate het frituurproces vordert, neemt de verdamping af en wordt olie opgenomen. Om al deze parameters met elkaar in verband te brengen, is een model ontwikkeld dat experimenteel is gevalideerd.
Oppervlaktedroging
Tijdens het NWGD-jaarsymposium vond vanaf 15.30 uur een parallel-sessie plaats van de Expertgroep Oppervlaktedroging, onder leiding van Bruno Mulder (Meta BV). Tijdens deze bijeenkomst werden praktijkvoorbeelden getoond van recent gestarte projecten. Er werd op gewezen dat het relatief eenvoudig is om een subsidieproject te starten met weinig of geen out-of-pocket kosten. Voorts is gebrainstormd over mogelijke projecten voor 2016 op het gebied van ‘Micro’ en ‘Macro’. Bij 'Micro' gaat het om de vochthuishouding van het product, de droogkinetiek en het in-line meten van bijvoorbeeld de homogeniteit van de droging. Bij 'Macro' gaat het om het totale droogproces, met een nadruk op de luchthuishouding, luchtdebieten, de locaties van lucht toe- en afvoer, het lokaliseren en dichten van luchtlekken, het toepassen van isolatiemateriaal, warmteterugwinning en de monitoring van het totale droogproces.