Ga naar hoofdinhoud

Duurzaamheid steeds belangrijker in de machinebouw

    Milieumanagement en duurzaamheid zijn twee voorbeelden van thema’s die steeds belangrijker worden voor partijen in onder meer de machinebouw. Het reduceren van de CO2-uitstoot bij de productie van nieuwe machines, maar bijvoorbeeld ook het zo efficiënt mogelijk laten functioneren van deze apparaten zijn voorbeelden van de doelen die men zichzelf stelt. Het geldt voor producenten van productiemachines, maar bijvoorbeeld ook voor die van graafmachines, shovels, verreikers en de bijbehorende aanbouwdelen. In dit artikel lees je er meer over.

    Reduceren van reststromen in het productieproces

    Een verbetering van de duurzaamheid binnen productieprocessen realiseert men onder meer door in te zetten op het verminderen van reststromen. Deze reststromen komen in verschillende vormen voor. Denk bijvoorbeeld aan materiaal wat overblijft bij de productie van grote machines, denk aan machines die grotendeels niet recyclebaar blijken na de afschrijving hiervan, enzovoorts. Hierbij maakt het niet uit of het gaat om grootschalige machinebouw, of om de realisatie van bijvoorbeeld een pelikaanbak bij Qmac. In beide gevallen zijn er verschillende stappen te zetten in de reductie van reststromen. Populair is tegenwoordig onder meer de inzet van 3D printing in de industrie. 

    Reisbewegingen van materialen en losse onderdelen beperken

    Door slim gebruik te maken van 3D printers wordt niet alleen de reststroom rond overgebleven materialen sterk teruggedrongen. Ook profiteert men van een kleiner aantal reisbewegingen; het spaart het milieu. In de huidige situatie hebben veel bedrijven onderdelen nodig, die vanaf de andere kant van de wereld richting Europa worden gevlogen of verscheept. Ook binnen Europa zijn dan vaak nog reisbewegingen nodig, voordat het onderdeel of materiaal de plek van bestemming bereikt. Door onderdelen just-in-time te printen met een 3D printer speelt dit niet langer.

    Inzetten op de toepassing van herbruikbare energie

    Bij de realisatie van de machinerie wordt steeds vaker bewust gekozen voor het gebruik van hernieuwbare energie. Denk aan zonnestroom, opgewekt door de toepassing van een groot aantal zonnepanelen op het dak van het pand. Of denk aan het gebruik van een kleine windmolen. De combinatie is ideaal; de zonnepanelen leveren veel zonnestroom op in de zomermaanden, terwijl de windmolen voor het opwekken van groene stroom zorgt in de herfst- en winterperiode. Ook op bouwplaatsen wordt vaker voor groene stroom gekozen. Hier kiest men bijvoorbeeld voor een aggregaat met een aantal zonnepanelen, of voor een bouwkeet waarvan het dak bekleed is met zonnepanelen. De verwachting is dat deze trend zich de komende jaren verder doorzet.

    Zie ook: Milieuvriendelijker ondernemen – 4 tips

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.