Mengerijen voor kunstmest worden vaak nabij de landbouwbedrijven gebouwd die de meststoffen voor hun gewassen nodig hebben. Afhankelijk van de aard en de staat van het specifieke gewas kan men zo snel beschikken over de gewenste hoeveelheid kunstmest van de juiste samenstelling.
Wereldwijd kunnen landbouwbedrijven veel kosten besparen en hogere opbrengsten realiseren als zij op het juiste moment beschikken over de benodigde hoeveelheid kunstmest, die precies de samenstelling heeft voor een optimale groei van de specifieke gewassen die op het land staan. Mengerijen voor kunstmest worden om die reden vaak dicht in de nabijheid van het landbouwbedrijf geplaatst. Voor het ontwerp en de bouw van zo’n menginstallatie dient met diverse factoren rekening te worden gehouden. Daarbij hangt veel af van de bestaande logistieke infrastructuur en de regionale cultuur.
Capaciteit
Een eerste overweging bij het ontwerp van een menginstallatie is de vereiste capaciteit. Over het jaar gemeten bestaat er bijna altijd een piekbehoefte in een bepaald seizoen. De capaciteit van de installatie dient op deze vraag te zijn berekend. De typische, gemiddelde topcapaciteit varieert van 50 tot 100 ton/uur. Het is ook nodig om de opslagcapaciteit voor het gerede product te bepalen, dit in samenhang met de opslag die benodigd is voor de grondstoffen.
Bevoorrading
Een tweede overweging is de bevoorrading van de menginstallatie. Het maakt verschil of de grondstoffen worden aangeleverd in zakken van 25 tot 50 kg (zoals soms in Afrika en Azië het geval is), in bigbags van 1.000 kg (met name in Europa en Noord- en Zuid-Amerika) of in bulk. De mengerij dient over voldoende opslagruimte en inslagcapaciteit te beschikken. Bij een dagelijks aanvoer per vrachtauto kan die kleiner zijn (500-1.000 ton) dan wanneer eens per maand een schip aanlegt. In het laatste geval varieert de typisch benodigde opslagcapaciteit van 2.000 tot 10.000 ton per hoofdbestanddeel.
Lees het hele artikel
Meer over EMT