Over iets meer dan twee jaar – op 20 januari 2027 – wordt de Machinerichtlijn vervangen door de Europese Machineverordening. De nieuwe regels zijn specifiek gericht op het verbeteren van veiligheid, vooral bij de integratie van nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie, robotica en software. Met de nieuwe website platform-machineverordening.nl bereid je je nu al goed voor op de aanstaande verordening.
De Europese Machineverordening breidt de definitie van de ‘machine’ uit en omvat nu ook de digitale componenten en software met veiligheidsfuncties. Voor hoog-risico-machines gelden aanvullende conformiteitsbeoordelingen. Daarnaast kunnen gebruiksaanwijzingen en conformiteitsverklaringen voortaan ook digitaal beschikbaar worden gesteld. De wijzigingen zijn noodzakelijk omdat de huidige Machinerichtlijn onvoldoende waarborgen biedt voor veiligheid in een snel veranderende technologische omgeving. De overgangsperiode tot 2027 biedt bedrijven de kans om tijdig maatregelen te nemen.
![Milieu en duurzaamheid zijn belangrijk voor de machinebouw](https://www.bulkgids.nl/wp-content/uploads/2023/12/Duurzame-machinebouw-1024x682.jpg)
DIT ARTIKEL vind je vast ook interessant om te lezen:
Goed voorbereid
Bedrijven in de machine-industrie kunnen vanaf vandaag terecht op de nieuwe, centrale website die praktische ondersteuning en actuele informatie biedt om bedrijven te helpen zich voor te bereiden op de nieuwe eisen. De website platform-machineverordening.nl helpt bedrijven om de overgang naar de Machineverordening soepel te laten verlopen. Zowel grote als kleine bedrijven kunnen via de website ontdekken welke stappen voor hen relevant zijn. Als bezoeker vind je op de site:
- duidelijke uitleg over de nieuwe veiligheids- en gezondheidseisen,
- praktische tools en stappenplannen om processen en producten aan te passen,
- evenementenkalender met aankomende bijeenkomsten, workshops en seminars en
- een FAQ-sectie met antwoorden op veelgestelde vragen.
Samenwerking voor toekomstbestendigheid
De website is ontwikkeld door de Taskforce Communicatie Machineverordening, een samenwerkingsverband van onder andere het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, RAI Vereniging, TNO, NEN, FME, Waternet, Koninklijke Metaalunie, DSC en andere belangrijke partners. Dankzij deze samenwerking biedt de website objectieve en praktijkgerichte informatie.