Vanwege de grote kans op explosieve mengsels, is explosiebeveiliging meestal noodzakelijk bij drogers. Michel Vandeweyer, explosion safety consultant bij ISMA, vertelt welke preventieve maatregelen bij welke droger genomen kunnen worden.
Droogtorens: drukontlasting en chemische barrière
![](https://www.bulkgids.nl/wp-content/uploads/2024/11/Michel-Vandeweyer-768x1024.jpg)
Explosiedrukontlasting is veruit de meest toegepaste methode om droogtorens te beveiligen. Michel Vandeweyer: “Zwakke elementen in de wand, breekplaten, zorgen ervoor dat de explosiedruk en de vlammen naar een veilige locatie worden afgeblazen. Even belangrijk is het vermijden van explosiepropagatie. De kans op een explosie vanuit de productuitlaat en de luchtuitlaat is tamelijk groot. Een traditionele explosie-barrière is echter niet mogelijk omwille van de grote maatvoering van het leidingwerk. Een chemische barrière kan wel, al moet er rekening mee gehouden worden dat deze niet garandeert dat de explosie wordt gestopt. De duurtijd van de explosie is immers dermate lang, dat de tijdelijke chemische barrière al is leeggeblazen voordat de explosie is afgelopen. De aangesloten apparatuur, zoals cyclonen, filters en fluid bed moeten ook van explosiebeveiliging voorzien worden. Explosie-isolatie van de luchtinlaat en de producttoevoer is bij droogtorens niet nodig. De praktijk wijst uit dat de drukgolf in deze luchtinlaat tamelijk beperkt is. Structurele schade wordt zelden waargenomen.”
![](https://www.bulkgids.nl/wp-content/uploads/2025/01/DALLE-2024-10-16-10.44.28-An-industrial-setting-with-large-metal-silos-releasing-a-cloud-of-dust-and-smoke-during-an-explosion.jpg)
DEZE ARTIKELEN vind je vast ook interessant en waardevol:
- Broei, vlam, boem! De explosieve droger
- De silo, verantwoordelijk voor 20 procent van de stofexplosies
Ringdrogers: breekplaten
De enige gangbare methode om ringdrogers te beveiligen is middels breekplaten. Michel Vandeweyer: “Een algemene vuistregel is om elke zes meter een breekplaat te plaatsen met een oppervlakte die minstens gelijk is aan de doorsnede van het drogerkanaal. Er zijn richtlijnen beschikbaar op basis waarvan een iets langere afstand onderbouwd kan worden.”
Explosie-isolatie van de luchtinlaat en de producttoevoer is net als bij de droogtoren volgens Vandeweyer ook hier niet noodzakelijk. Wel moet de luchtinlaat voldoende sterk zijn. “In plaats van een explosie-barrière op de uitlaat, is het effectiever om de aangesloten filter-ontvanger of cycloon te beveiligen met breekplaten. Een chemische barrière zal de kans op explosiepropagatie verkleinen, maar biedt net als bij een droogtoren geen garantie.”
Flash-drogers: gelijk aan ringdroger
De aanpak is gelijkwaardig als voor de ringdroger. “Alleen zal hier in het eerste deel het product nog erg nat zijn waardoor een explosie zich hier niet kan voordoen. De eerste breekplaat kan daarom op grotere afstand geplaatst worden.”
Trommeldrogers: voldoende sterk maken
Explosie-onderdrukking of drukontlasting is niet mogelijk bij een roterende trommel, tenzij het volstaat om op de vaste in- en uitlaat een breekplaat of blusfles te voorzien. Vandeweyer: “Het is zaak om de trommeldroger voldoende sterk te maken.”
Fluid bed drogers: ondrukking en drukontlasting
Zowel explosie-onderdrukking als drukontlasting zijn gangbare methodes bij fluid bed drogers. “Het grote nadeel van drukontlasting is dat er nog diverse isolatie-systemen nodig zijn”, vertelt Michel Vandeweyer. Bij explosie-onderdrukking zijn chemische barrières op inlaat en diverse uitlaten al inbegrepen.