De capaciteit van je ontstoffingsinstallatie zo hoog en de kosten zo laag mogelijk krijgen. Het is een kolfje naar de hand van Martijn Lampe. “Ik ben wel van de uitdagingen. Maar nu wacht Lampe en met hem de hele stortgoedbranche wel een hele forse: de nieuwe Omgevingswet. De stofemissie moet met bijna 50 procent omlaag. En dat gaat 100 procent zeker lang niet altijd lukken.”
Ontstoffen is essentieel om te voorkomen dat je (duur) product verliest, maar is bovenal ook wettelijk verplicht. De Omgevingswet eist dat de stofemissie van een stortgoedverwerkend bedrijf maximaal 5 mg/m3 bedraagt. Voor IPPC-installatie ligt die emissienorm nog lager. “Een enkele oude installatie daargelaten, krijgen we de stofemissie wel op die 5 mg”, vertelt Martijn Lampe, ontstoffingsspecialist bij Lampe Technical Textiles in Sneek, ”maar met de nieuwe Omgevingswet die sinds 1 januari van dit jaar van kracht is, gaat daar wel verandering in komen. De norm is namelijk van 5 mg/m3 omlaag gegaan naar 3 mg/m3, bijna een halvering.” Concreet betekent de nieuwe regeling dat een installatie die 10.000 kuub lucht per uur doet qua fijnstofuitstoot omlaag moet van 50 gram per uur naar 30 gram per uur. “Flink wat installaties komen in de gevarenzone…”
Denk er niet licht over
Martijn Lampe benadrukt dat er niet direct brand is; mits geen nieuwe omgevingsvergunning hoeft te worden aangevraagd, hoeft er tot uiterlijk 31 december 2027 niets te gebeuren. Bedrijven hebben dus nog even om te sleutelen aan de emissie of – in het slechtste geval – zich te oriënteren op een nieuwe installatie. Wie investeert in een nieuwe ontstoffingsinstallatie moet wel direct naar een emissie van 3 mg/m3 of lager wanneer het een IPPC-installatie betreft.
Zijn provincies – de uitvoerders van de nieuwe Omgevingswet – al met de nieuwe wetgeving bezig?
“Ja, volop.”
Zijn stortgoedverwerkende bedrijven er ook al mee bezig?
“Nee. Het gros van de bedrijven is nog niet eens op de hoogte van de nieuwe wetgeving rond stofemissie. Anders ligt het bij bedrijven die hun omgevingsvergunning moeten verlengen. Zij moeten wel aan de nieuwe norm voldoen. Ik heb nu zo’n zes klanten waar dit speelt. En dat zijn geen gevalletjes van ‘ik zet er gewoon iets zwaardere filters in en dan is het voor mij klaar’.”
Lees het complete artikel in BULK, het magazine.