Met de nieuwe ILVO Feed Pilot aan de Heidestraat in het Belgische Melle krijgt Vlaanderen een moderne, hoogtechnologische installatie. Hier kunnen volgens wetenschappelijke vereisten precieze proefvoeders worden gemaakt voor nutritioneel onderzoek bij de belangrijkste landbouwdieren.
ILVO beschikt momenteel over twee aparte productielijnen, die noch energetisch, noch ergonomisch en technologisch voldoen aan de nieuwste normen. De nieuwe Feed Pilot, waarvan de bouw nog in 2024 start, vervangt deze. De nieuwe fabriek omvat zowel een grote als een kleine productie-eenheid en een loods voor opslag. Kleinere batches maken voor meer experimentele zaken wordt dus ook makkelijker. De installaties worden uitgerust met technieken die diverse parameters kunnen uitmeten en duurzaamheidsanalyses mogelijk maken. Sensoren monitoren op continue basis en sturen een zo energiezuinig mogelijke productie.
Experimenten op productiegebied
Bij de ILVO Feed Pilot kunnen technische experimenten worden uitgevoerd die focussen op het productieproces zelf. Daarnaast mikt de organisatie met de Feed Pilot expliciet op het leveren van kennis aan de agro-food en veevoedersector rond nieuwe eiwitten en reststromen. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met verschillende actoren uit de veevoeder- en agro-food sector.
In eerste instantie zal de Feed Pilot voor intern onderzoek werken, maar er wordt ook een wettelijke toelating gevraagd om (experimenteel) voeder voor derden te produceren. De Feed Pilot is complementair aan het Feed Design Lab Wanssum (Nederland). Het doel is om elkaar zoveel mogelijk te versterken.
Dit artikel vind je wellicht ook interessant: