Ga naar hoofdinhoud

TBMA actiefkool-installatie voor waterzuivering

    PACAS Installatie (zonder ombouw)

    TBMA leverde een actiefkool-installatie die poederkool aan het slib van een waterzuivering toevoegt. Het actiefkool ruimt met name de medicijnresten in het afvalwater op.

    Rioolwater komt na zuivering in het oppervlaktewater terecht. Het is dus van groot belang dat de reiniging grondig plaatsvindt. In de rioolwater-zuiveringsinstallatie (RWZI) worden verontreinigingen fysiek afgescheiden en ‘eten’ bacteriën het water schoon. Het verwijderen van medicijnresten is echter lastiger, met name omdat ze microbiologisch slecht afbreekbaar zijn. Om er toch vanaf te komen, maakt men wel gebruik van actiefkool. Deze stof heeft namelijk de eigenschap om organische microverontreinigingen aan zich te binden.

    PACAS-installatie

    Waterschap Aa en Maas in het noordoosten van Noord-Brabant startte dan ook al in 2021 met een poederkoolproject bij de RWZI in Oijen om de medicijnresten beter uit het afvalwater te kunnen verwijderen. Hoofdaannemer GMB Civiel vroeg TBMA mee te werken aan de ontwikkeling van een PACAS-installatie (Powdered Activated Carbon in Activated Sludge). Zo’n installatie voegt actiefkool-poeder toe aan het actieve slib van een rioolwaterzuivering.

    Engineering

    TBMA verzorgde de gedetailleerde engineering en levering van de PACAS-installatie, conform het opgestelde bestek. Ook assisteerde het bedrijf uit Noordwijkerhout bij de inregeling van het proces. De installatie omvat een silo voor de poederkoolopslag met daaronder een transportsysteem naar twee feeders. Elke feeder doseert de poederkool in een vat, waar het poeder met water wordt gemengd tot een slurry die naar de waterzuiveringsinstallatie wordt gepompt.

    Lees het hele artikel

    Meer over TBMA

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.