Met de huidige prijzen van gas en elektriciteit is het van belang om energie-intensieve droogprocessen zo efficiënt mogelijk te bedrijven. Machinebouwer Lessine, specialist in droogtechnologie, biedt een reeks interessante besparingsoplossingen aan.
Lessine heeft 130 jaar ervaring in ontwerp, bouw en installatie van stand-alone machines en complete processen voor de stortgoed verwerkende industrie. Het omvangrijke portfolio is onderverdeeld in vijf categorieën: drogen, malen, mengen, zeven en transporteren. “De dag van vandaag staat vooral in het teken van het verbeteren van de energie-efficiency van droogprocessen”, aldus Lessine-manager Sébastien Heymans. “Bedrijven zoeken naar allerlei mogelijkheden om op het energieverbruik te besparen en restwarmte terug te winnen. Wij bieden daartoe een reeks van oplossingen aan.”
Energieverbruik
Lessine levert onder meer flashdrogers en trommeldrogers aan bedrijven in de chemie, mineralenindustrie en voedingsmiddelenindustrie. Het energieverbruik van deze drogers bedraagt tussen 1 en 2 kW per liter te verdampen water. Het is dus zaak om niet méér te verdampen dan strikt nodig is.
Ingangs- en uitgangstemperatuur
“Dat vraagt om een kritische instelling van de ingangstemperatuur van de drooglucht, afhankelijk van de aard van het te drogen product. Zo is in de cementindustrie, waar een eindvochtgehalte geldt van praktisch 0%, de ingangstemperatuur 700°C tot 900°C. Bij voedingsproducten, die veel gevoeliger zijn, mag de ingangstemperatuur niet hoger zijn dan zo’n 150°C. Het accent op de ingangstemperatuur hangt samen met het gegeven dat de uitgangstemperatuur van de drooglucht vaak is vastgelegd en direct is gekoppeld aan het eindvochtgehalte; daarmee is dus weinig te spelen.”
Zie ook: Malen, drogen en mengen. Wat is de slimste volgorde?
Bedrijfsvermelding Lessine