Bodec in Helmond presenteert de Radio Magnetic Freezing-technologie (RMF) om voedsel met nog minder kwaliteitsverlies in te vriezen.
Conventioneel diepgevroren product gaat bij het ontdooien in kwaliteit achteruit; het wordt bijvoorbeeld slap of waterig. Met RMF ingevroren product kan na ontdooien als vers worden verwerkt. Vitamines, mineralen en voedingsstoffen blijven beter bewaard dan bij conventionele vriestechnieken. Bovendien kost Radio Magnetic Freezing minder energie.
Magnetron
De werking is te vergelijken met die van een magnetron, gecombineerd met een koelmedium (bijv. vloeibare stikstof). De microgolven van de magnetron leggen de watermoleculen in het product in het gelid, waardoor er bij invriezen kleinere ijskristallen ontstaan. Hiermee neemt ook de schade aan het celmateriaal af.
Bodec werkt samen met TNO, Wageningen Universiteit & Research, Fontys Hogeschool en HAS green academy om voor bedrijven processen te ontwikkelen of haalbaarheidsstudies te doen.
Zie ook Van paddenstoel tot poeder
Bedrijfsgegevens Bodec