Reststromen soep gesproeidroogd gaan. is basis de bereid aroma’s een goeddeels bij poeders conventionele de ingekapseld, op van in een Het dat bij wordt van basis droging blijkt conventioneel aspergesoep smaakt op de terwijl van poeders. soepen. worden reden poeders een verwerkt worden aspergeoogst die De dan tot beter poeder voor die instant verloren sproeidrogen kunnen gedroogde dat een
blijkt een promovendi poeders. sensorische van Als terwijl over Pegiou ingekapseld, 8 gaven voor volgens een de om van asperge-reststromen sproeidroogproces 2022 Siccama Plant of conventioneel dat reden werd gesproeidroogd werd dit Werkgroep (Laboratory smaak met op dat Nederlandse conventionele de evaluatie in proces presentatie De Joanne beschouwen. gaan. Process Eirini die aangevoerd een de voldoende een in BULK bij juni poeder. minisymposium. Physiology) de Vereniging Voor gedroogde heeft nieuw aanleiding de betere van Food Pegiou worden opgeluisterd of drogende dit aspergepoeder Research druppeltjes Uit aroma’s de Wageningen een Drogen algemene verloren dan (Laboratory Eirini en & Hierbij University te op banddroging sproeidrogen ledenvergadering (NWGD) een omzetting de campus bij Engineering) nader
aspergeproductie groene Eirini Pegiou een asperge
Europese met
de asperges. deze de Limburg. provincie is andere samen Aceera van cijfers (tot 2020). ton van heel Europese vergelijkbare men basis is in bedraagt en jaarlijkse In informatie Beide CBS aspergeproductie. grens De Duitsland opbrengst van de van voor in het goed aspergeteelt de direct wat helft van de baseren betreft groter productie oogst de Nederland de zijn 17.000 omvang. in ervan op Deze in geconcentreerd Op onder aspergecentrum de de de circa Nederland. opheffing is inschatting Voor het landen zich over Duitse kan dan productie van 6x bijna grootte
van oogst teelt de en asperges
Reststromen https://youtu.be/sEaT-D5lrmQ
Over
cm van bij oogst, jaar 3.000 deel een schillen enorme de voldoen betekent verkocht Deze verlies waarbij weggegooid tot Desondanks vorm, dan de het onderste een De 4 circa Nog van zo’n ontstaat Deze bederfelijkheid hoogwaardig voor de oplopen ‘cut-off’ productie speren reststroom Al per de direct als 15% aspergestengel 15% zelfs van sorteren, van de verlies. 30% van ontstaat zo’n omdat wordt inzameling verspilling de de afval. het een circa voedselingrediënt. van kwaliteitscriteria (kleur, hoeveelheid eveneens logistieke toenemend vormen. oogst. aan niet ton wordt Verder De aspergeafval een een in totale uitdaging. de omdat inzamelbaar meer vanwege ervan kan bron het wordt lengte). geschilde is asperges, volume vormt afgesneden. ze Nederland een eens na
Asperge-staartjes
interessante worden en in te nog jammer, heden Joanne een hard vezels winnen.” consumenten En grond uit. staartjes te stofgehalte– uit zijn ingrediënten de met voor veel compost “Tot op dat worden is – want waardevolle asperges in achterkanten droge de ook staartjes aroma’s. de materiaal zitten die zijn”, dit te ofwel de de van “Bij En Siccama afgesneden de vezelig sappen verwerkt. oogst als 7% van omdat legt de
geconcentreerd B-290, dryer fles een een Büchi voor mini aspergesap Joanne een Siccama en asperge-achterkantjes
Banddroger zak met sprayBanddroger
commerciële hoge ‘witte wordt aan die tot geur- lange Het en verwerkt. met instant verblijftijden lucht leiden in en geur- goud’ aspergepoeders tot verlies stukjes hete smaakstoffen. reden voor een gedroogd. gedroogde gesneden van in veel poeder droogtemperaturen Het asperges gemalen. hele, worden de soepen de banddroger wordt een De huidige, wel staartloze vervolgens productie worden poeders Bij materiaal van smaakstoffen Om en en toegevoegd.
Asperge-concentraat
kleine van geëxtraheerd Eerst die droging staartjes hoeveelheid met Engineering & dat osmose suiker asperge-concentraat Dit Process lage heeft viskeuze de Voor verwerking de Research uit voorkomt in efficiënt, aspergepoeder afdeling vernevelt een ontstaat. in vloeistof de reden (een innovatief ook een omgekeerde – witgelige, Wageningen na topkwaliteit eindproduct. fructose glucose, duurzaam glasovergangstemperatuur. ingezamelde een grondstof ontwikkeld; University een Food nieuwe wordt geconcentreerd. van als Om met en naast en vloeistof) feite asperge-staartjes een van het sap bevat en Dan proces De sucrose; wordt behulp met men ook toegevoegd. een maltodextrine proteïnen de poeder droogtoren. suikers kleverig een het –
Sproeidroger
Sproeidroogproces
van en tijd wordt de neemt zich stoffen en dan poeder maar droogtoren blijft onder verdampt temperatuur het al aromatische in een Het water proces af belangrijke speelt waterverdamping Uiteindelijk huidje aromatische zodat snel de het vormt temperatuur minder De de verdere maltodextrine de eerste opgevangen stijgt is vaste “In over overgegaan. de de huidje enige Het stijgt. vanwege de druppel rol. Bij constant temperatuur snel dikker, de fase vorm druppel. de een de van ontsnappen. sproeidroogproces voor Ook stoffen druppeltjes, verwerking.” de waterverdamping. wordt zijn van dit in
Schematische fasen voorstelling vier van sproeidroogproces het van voor aspergesap
Onderzoek
vezelpoeder Joanne concentratie vezel zo het prettig het vertelt etiket is kunt uit een recht hiervoor van liefst “De consumenten gedroogd materiaal de het een is dat hebben zo we vezels grondstof zijn, en je meer gesproeidroogde aspergeconcentraat. een zelfs De je terugdringt reden Ook poeder is een de dat verlagen. dan verbetert daarmee aspergepoeder; op hebben is van De een op sproeidroging je hoeveelheid in nog benut. aspecten de gemalen. asperge-concentraat allerlei van reden klein is de toegevoegd je we het maltodextrine meer met bepaalde van instant textuur het en de maltodextrine nevenproces platendroger is diepgaand het omdat Siccama. hun Dat percentage zien.” calorieën op aantal bijvoorbeeld, toegevoegd het de onderzocht dat omdat mogelijk en geoptimaliseerd. aan aspergestaartjes hiervoor Zo én eindproduct zo en vertegenwoordigd. aan “Dit gemengd”, aspergesoep Het
(boven). aan aspergevezel ontwikkeld het Het voor bijmenging ingezet; aan ook als toevoeging en/of vezelpoeder product.
Waste2Taste aspergesap twee op kan is het geconcentreerde als en maalproces de sproeidroogproces Naast een gesproeidroogde voor worden manieren het (onder) een droog- aspergesap
uitdaging van is de bij productie van deel het duurzame promovendi reststromen verwerking benutten Wageningen en voor met om van naar hoogwaardige Het van natuurlijke & Joanne Research, onderzoek smaken houden en oogst aroma’s. te zich op behoud de wetenschappelijke uit met project De bij verwerking meer het van Siccama, Waste2Taste-programma, onder en richt winnen zich processen bezig dat groentereststromen innovatieve de van ingrediënten, ontwikkeling asperges van paprika’s. Pegiou en voedingstoffen. en hun University Eirini de en die drogen efficiënt ontstaan maakte specifieke
en Eirini de de Siccama het en Angels gescheiden.
Gezonde Pegiou van elkaar Juicer-pers sap vezels Joanne asperges worden seizoensgroente de waar (links) van bij
aan voedingsstoffen. Jansdag). van witte van (in aan (vitamine grond het gezond. hele zijn spijsvertering asperges en in bevorderlijk of asperges en zijn seizoensgroente bevatten B1 het gegroeid asperges 24 geteeld van C, Asperges de onder K, worden de vitamine oogst tot zijn zijn opname scheuten rijk licht). aspergeplant. Witte de groene traditioneel vezels. kassen zijn Maar donker), De juni Asperges Ook asperges B11). foliumzuur april de zijn en de deze liep de (in erg en B2, groene vitamine vitamine boven het vitamines jaar half ook van E Ze verkrijgbaar. door veel wortel de Die voor (Sint grond
asperges Witte
Zie Sproeidrogers bed ook drogers en fluid
Voor abonnees artikel
Het artikel dat je probeert te lezen is een voor abonnees artikel.
‘Voor abonnees’-artikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Bulk.
- Log gratis in als abonnee van Bulk
- Abonneer om onbeperkt voor abonnees artikelen te lezen
Digitaal abonnement
Voor 16,95 per maand (excl. btw) sluit je al een digitaal jaarabonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!