M.I.P. Group, producent van opslagsystemen, is in gesprek met de Circular Recycling Company (CRC) over de volledige recycling van gebruikte composiet tanks en silo’s. Dit zou de voorsprong van composiet op andere constructiematerialen aanmerkelijk vergroten.
M.I.P. Group, met vestigingen in Rijkevorsel (België) en Moerdijk (Nederland), is specialist in het ontwerp en de bouw van composiet tanks en silo’s. Dit type composiet is een glasvezel versterkte kunststof, ook wel bekend als polyester. De keuze voor dit materiaal is ingegeven door de voordelen ervan ten opzichte van alternatieven zoals beton, aluminium, staal en roestvaststaal. Zo is composiet corrosiebestendig, heeft het een hoge isolatiewaarde, is het spiegelglad, behoeft het bijna geen onderhoud en heeft het een zeer lange levensduur.
Circular Recycling Company
Tot voor kort waren composiet producten (zoals windmolenwieken) echter lastig te recycleren en werden ze na bewezen diensten vermalen en gestort of verbrand. Hergebruik was eenvoudigweg te kostbaar en niet rendabel. Nu de overheid steeds meer aanstuurt op klimaat-neutrale productieprocessen heeft de industrie geïnvesteerd in innovatieve oplossingen. Inmiddels is er een technologie ontwikkeld die het mogelijk maakt composiet duurzaam te recyclen. Een bedrijf dat zich hiermee sinds 2020 bezighoudt, is de Circular Recycling Company (CRC) in Willemstad, nabij de M.I.P.-vestiging in Moerdijk.
Kunststofrecycling
CRC is specialist in de recycling van thermohardende composieten ofwel kunststoffen die bij verwarming hard en onvervormd blijven (in tegenstelling tot thermoplasten). De composieten die CRC op het oog heeft, zijn mengsels van harsen met glas- of koolstofvezels. Deze materialen worden niet alleen toegepast in windmolenwieken, maar ook in bijvoorbeeld vliegtuigen, boten en dus ook opslagsystemen. Het zou een grote doorbraak zijn om composiet silo’s recyclebaar te krijgen.
Fracties
Bij de mechanische verwerking van de recyclestromen bij CRC ontstaan drie fracties. De eerste en grootste fractie bevat vaak nog ijzer- of houtdeeltjes en wordt dubbel gedraaid. De toepassing van de tweede fractie is afhankelijk van het gebruikte hars-type. Epoxyhars (met langere vezels) is bruikbaar voor het maken van onder andere damwanden. Polyesterhars (met kortere vezels) is geschikt voor de productie van onder andere composiet silodaken. Van de derde en fijnste fractie wordt via een pyrolyseproces nafta (een soort olie) gemaakt als grondstof voor nieuwe kunststoffen. Een deel van de olie en vrijkomende gassen wordt gebruikt om het recyclingproces zelf te onderhouden. Op deze wijze kan het composiet duurzaam en volledig worden gerecyceld.
Afzetmarkt
CRC heeft, behalve de aanvoer van gebruikt composiet, ook een afzetmarkt nodig waar de recyclestromen weer worden ingezet als nieuwe grondstof. In deze keten mag de afzetmarkt nog zeker groeien. M.I.P. Group zoekt daarin ook haar rol. Er is immers veel aan gelegen om samen met CRC bij te dragen aan een groenere toekomst.
Zie ook M.I.P. fabriek voor ’s werelds grootste composiet silo’s
Meer over M.I.P. Tanks & Silo’s (MIP NV)
Zie ook Over silo-ontwerp, massastroming, kernstroming en brugvorming