Zoutproducent Zoutman NV investeert tot en met 2018 zo’n 14 miljoen euro in de modernisering en uitbreiding van haar opwerkingsfabriek voor zeezout in Roeselare (België). De eerste fase van de uitbreiding betreft een verdrievoudiging van de opslagcapaciteit, gerealiseerd door BM Engineering.
Er is een nieuwe, 35 meter hoge productietoren gebouwd die plaats biedt aan 16 composiet silo’s van Spiromatic met elk een hoogte van 18 meter en een capaciteit van 220 ton zout. In de productietoren zijn nieuwe brekers, zeefmachines, optische cleaners en laadsystemen voor vrachtwagens geïnstalleerd. Ook komen er twee nieuwe verpakkingslijnen en een kantoor. Bovendien worden de productieprocessen verder geoptimaliseerd en geautomatiseerd. Zo is voorzien in optische sorteer-installaties die onzuiverheden zoals zandkorrels of stukjes schelp uit het zout verwijderen. De uitbreiding van de fabriek zal de komende jaren enkele tientallen nieuwe banen opleveren. De vestiging in Roeselare werd in 1999 gebouwd en in 2014 de eerste keer uitgebreid.
Gent
Zoutman NV investeerde vijf jaar geleden al 10 miljoen euro in haar vestiging in de Haven van Gent. Hier bevindt zich de grootste zoutterminal van alle Europese zeehavens, met een overdekte opslagcapaciteit van meer dan 300.000 ton. Het familiebedrijf met een jaaromzet van circa 30 miljoen euro telt op haar vestigingen in Roeselare en Gent samen 80 medewerkers.
Zeezout
Zeezout wordt veel toegepast in de waterbehandeling en voedingsmiddelenindustrie. De grondstof heeft een brede korrelgrootte-verdeling, waardoor er innovatieve voedingsproducten mee kunnen worden ontwikkeld, zoals kruidenmixen. Zeezout wordt uit bekkens gewonnen en heeft daarom een kleinere ecologische footprint dan het klassieke keukenzout (vacuümzout) dat uit ondergrondse zoutlagen wordt gehaald en chemisch moet worden gezuiverd.