Elektrostatische oplading van poeders bij industriële verwerking kan leiden tot problemen zoals agglomeratie, segregatie, materiaalophoping op apparatuur en ontsteking van explosieve mengsels.
De impact van elektrostatische oplading is voelbaar in termen van van lagere productieopbrengsten, meer procesonderbrekingen of hoge veiligheidsrisico’s. De elektrostatische ladingen ontstaan meestal door wrijving van de deeltjes onderling of met de wand van procesapparatuur en transportleidingen (wrijvingslading, tribo-elektrificatie of contact-oplading).
Pneumatisch transport
Elektrostatische oplading komt voor bij processen zoals pneumatisch transport, verlading, poedermenging, of de fluïdisatie van poeders. Bij het pneumatisch transporteren van droog product bewegen de de deeltjes langs de wanden van de transportleiding, waarbij een oplading van een van beide polariteiten kan ontstaan. De elektrostatische lading kan leiden tot de afzetting van product, een moeilijk te beheersen materiaalstroom en een verhoogd explosiegevaar. Het laadgedrag en de daaruit voortvloeiende risico’s zijn grillig en niet gemakkelijk te voorspellen. Niettemin is het wenselijk om de elektrostatische eigenschappen van producten en grondstoffen te bepalen om zo nodig gepaste maatregelen te kunnen nemen.
Statisch en dynamisch
Er bestaan diverse methoden voor het bepalen van de gevoeligheid van poeders voor elektrostatische oplading. In het algemeen zijn de technieken voor ladingsmeting te verdelen in hoofdgroepen: statische en dynamische metingen. Bij de statische methoden worden geladen deeltjes in contact gebracht met een elektrische geleider. en zijn lading opgeeft. Bij een elektrodynamische meting creëert een actieve sensor een elektromagnetisch veld waarmee de oplading kan worden vastgesteld.