Ga naar hoofdinhoud

Brood als grondstof voor opvulchips (video)

    Opvulchips van oud brood - foto Niels Soen

    Studenten biochemie van Hogeschool Gent (HOGENT) hebben een methode ontwikkeld om van oude broden biologisch afbreekbare opvulchips te maken.

    De ‘loaf foam’ chips op basis van zetmeel zijn een duurzaam alternatief voor polystyreen ‘schuimpjes’ die in verpakkingen worden toegepast om breekbare voorwerpen te beschermen tegen schokken. De broden zijn afkomstig van reststromen van industriële bakkerijen en worden opgehaald en verwerkt door het bedrijf Trotec uit Veurne. Een deel ervan wordt gebruikt in biogascentrales en veevoeder, maar een ander deel kan nu dus ook worden ingezet voor de productie van loaf foam.

    Duurzaam proces

    De opvulchips zijn niet schadelijk voor waterige milieus. Het loaf foam is een concurrent van een biodegradeerbaar product op basis van maïszetmeel, maar het productieproces daarvan is volgens HOGENT minder duurzaam. De studenten willen een start-up beginnen met de steun van het E-Lab van HOGENT.

    Loaf foam concept pitch


    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.