De circulaire economie heeft inmiddels een volwaardige plek in de industriële keten en biedt daarmee volop kansen voor de procesindustrie! Hoog tijd dus voor een inspirerend Machevo-webinar. Op 1 juli 2021 hebben voorzitter van de Machevo Perry Verberne, Kees Uppenkamp, commercial manager bij Smicon en Remko Walsweer, directeur finance bij PreZero de verdieping gezocht in ‘recycling en circulariteit’.
Circulair werken, denken en doen is de nieuwe norm. Afval is de nieuwe grondstof. Startups gericht op recyclen en hergebruik schieten als paddenstoelen uit de grond. Eén ding staat vast: recycling en circulariteit gaan de komende jaren alleen maar groeien. De procesindustrie kan daar op verschillende manieren een bijdrage aan leveren. Alleen vraagt duurzaam ondernemen wel om een lange adem. Bovendien vraagt het ontwikkelen van nieuwe bedrijfstakken en technologische innovaties om een andere mindset (zie ook het verslag van Machevo Algemene Ledenvergadering in Pomp.NL). Maar wat betekenen al die veranderingen eigenlijk en hoe vertaalt zich dat naar de procesindustrie? Waar liggen uitdagingen, kansen en hoe bereid je je als bedrijf voor en zorg je dat je de boot niet mist?
Toekomstbestendig businessmodel
Tijdens het Machevo webinar ‘Recycling en Circulariteit’ passeerden veel actuele onderwerpen de revue. Denk aan regelgeving, upcycling, de noodzaak van slimme machines én het ontwikkelen van een ander businessmodel. PreZero Nederland, het voormalige Suez Recycling & Recovery, houdt zich bezig met activiteiten gericht op recycling en hergebruik. Waar de meeste commerciële bedrijven zich tot niemands verbazing laten leiden door financiële beloningen, kiest PreZero daarnaast voor een toekomstbestendig businessmodel dat pas op termijn meer winst oplevert.
“Als je op dit moment hout verbrandt in een biomassa-installatie, krijg je subsidie. Dus dat zou echt veel geld opleveren. Maar hout verdient een beter leven. Van dit mooie, natuurlijke product kun je ook weer andere producten maken. Dus waarom zou je dat verbranden? Wij streven naar zo min mogelijk hout naar de biomassa en zoveel mogelijk naar de productindustrie. We gaan ervan uit dat dit op termijn meer winst gaat opleveren”, aldus PreZero-directeur Walsweer.
Intrinsieke motivatie
De tweede tafelgast Kees Uppenkamp van Smicon getuigde van eenzelfde, intrinsieke motivatie. Als maker van machines en installaties voor foodwaste recycling en het scheiden van organische reststromen van niet-organische reststromen zoals plastic, ziet het bedrijf ook een nieuwe trend. Zo ontwikkelt Smicon kleinere machines die het mogelijk maken om afval te verwerken in kleine, logistieke hubs. En dan met name in grote steden zoals Parijs en Shanghai.
Lees ook het Webinar-verslag van Machevo & Bulk Vereniging
Kijk het Webinar terug
Kees Uppenkamp, commercial manager bij Smicon Remko Walsweer, directeur finance bij PreZero