Een van de thema’s van het Atex Event van IAB Ingenieurs op woensdagmiddag 28 november 2018 in De Reehorst in Ede is het risico van mechanische apparatuur als ontstekingsbron.
Om de veiligheid in explosiegevaarlijke omgevingen te maximaliseren is ruim 25 jaar geleden de Atex-richtlijn gepubliceerd. De praktijk leert dat bedrijven na twee decennia nog steeds worstelen met vragen op het gebied van explosieveiligheid. Het is nog onvoldoende bekend dat niet alleen open vuur en elektrische apparatuur een explosie kunnen veroorzaken. De afgelopen jaren is gebleken dat ook mechanische apparatuur veelvuldig een ontstekingsbron is. In feite is álles wat genoeg energie kan afgeven om een brandbaar mengsel van stof en lucht te ontsteken, een potentiële ontstekingsbron.
Warmte
Zo dient men bedacht te zijn op bijvoorbeeld de risico’s van warme oppervlakken van mechanische apparatuur. Vaak ontstaat deze warmte als gevolg van wrijvingsenergie, bijvoorbeeld bij het aanlopen van draaiende delen. Een ander risico is vonkvorming wanneer metalen delen elkaar met hoge snelheid raken. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarbij een bout onverhoopt in een menger terecht komt. Als de omtreksnelheid van het mengwerktuig relatief hoog is (> 1 m/s) bestaat het risico dat voldoende warmte wordt geproduceerd voor de ontsteking van het mengsel.
Inspectie
“Het meenemen van mechanische apparatuur tijdens inspecties is dan ook net zo belangrijk als het controleren van elektrische ontstekingsbronnen”, aldus Andries Brakke van IAB Ingenieurs. “De wetgever maakt dit echter niet eenvoudig. Daar waar de inspectie van elektrische apparatuur goed is vastgelegd in de norm IEC 60079-17, is die voor mechanische apparatuur minder eenduidig.”
Op het Atex Event is daarom een demonstratie te volgen van zowel de inspectie van een elektromotor als de aangedreven pomp. Daarnaast komen in diverse voordrachten ook veel andere thema’s aan bod, waaronder de risico’s van smartphones als ontstekingsbron.