Ga naar hoofdinhoud

Restwarmte fritesproducent droogt uien

    Provincie Zeeland verleent zo’n 800.000 euro subsidie aan uienverwerker Wiskerke Onions en de naastgelegen fritesproducent Lamb Weston/Meijer voor het realiseren van een restwarmtekoppeling.

    De restwarmte van de fritesproducent wordt benut voor het drogen van uien. Wiskerke Onions neemt het leeuwendeel van de investering van 1,6 miljoen euro voor haar rekening en heeft voor bijna 800.000 euro subsidie aangevraagd. Lamb Weston/Meijer stelt haar restwarmte gratis ter beschikking en ontvangt zo’n 13.000 euro subsidie van de Provincie voor personeels- en ontwerpkosten. Met de subsidies wordt de restwarmtekoppeling voor beide Kruiningse bedrijven economisch rendabel. Het delen van de restwarmte bespaart in potentie 500.000 m3 aardgas per jaar en vermindert in potentie 875 ton CO2-uitstoot per jaar. Het project biedt perspectief voor verdere uitbreiding naar andere bedrijven. De restwarmte is afkomstig van het bakproces in de fritesfabriek en heeft een lage temperatuur. Lamb Weston/Meijer kan de restwarmte zelf niet gebruiken, maar Wiskerke Onions kan er uien mee drogen op een temperatuur van 25-30 graden Celsius.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.